close
България

Прокурорка забранила на полицай да спира сина й

raina-bacheva

Сотир Цацаров ще настоява за дисциплинарното уволнение на прокурорката от Благоевград Райна Бачева, която е поискала от полицай да отмени глоба на сина ѝ, а след това му наредила повече никога да не го спира за проверка. За случая съобщи  пресцентърът на държавното обвинение в четвъртък.

Предложението на главния прокурор вече е внесено в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Сигналът за действията на Бачева е подаден от шефа на полицията в Благоевград. Той се оплакал от недопустимото поведение на обвинителката в местната районна прокуратура.

На 18 октомври около полунощ двама пътни полицаи спрели за проверка автомобил, който се движел с включени халогени, без да има мъгла. Тъй като това е в нарушение на закона, шофьорът бил спрян и санкциониран от патрул на полицията. Оказало се, че шофьорът на колата е синът на прокурор Бачева.

Още сутринта на мобилния телефон на единия от полицаите позвънила прокурор Бачева и му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ. В 16.30 ч. Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служител да дойде в кабинета ѝ.

Той се явил около 17 часа и тя му показала снимка на фиша. После му казала, че глобеният шофьор е неин син и му заявила, че нарушението е незначително. Според нея синът ѝ въобще не е трябвало да бъде глобяван.

Полицаят обяснил, че е изпълнил служебните си задължения, но тя продължила да настоява, че синът ѝ бил санкциониран неправилно. Бачева разяснила на полицейския служител, че проблемът не е във фиша, а че синът е бил спрян за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина ѝ и му разпоредила повече да не бъде спиран на пътя.

„Изисквайки привилегировано отношение към себе си и към сина си, прокурор Бачева е нарушила стандартите за етично поведение, които забраняват на магистратите да се възползват от служебното си положение с цел извличане на лична облага и въвеждат задължение магистратите да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото“, се казва в искането на главния прокурор за започването на дисциплинарното производство срещу Банчева. /mediapool.bg