close
България

Простудните заболявания не трябва да се лекуват с антибиотици

grip-bolest

85% от преждевременните раждания у нас се дължат на инфекция, а 95% от безплодията се дължат на лошо лекувани и неправилно диагностицирани полово предавани инфекции. Това съобщи днес проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В Европейската седмица за отговорна употреба на антибиотици специалисти от центъра припомниха, че основният проблем при тези препарати е нарастващата резистентност на бактериите към тях. Това се случва от една страна заради употребата на едни и същи евтини антибиотици в болниците, а от друга – заради пренасищане с антибиотици при отглеждането на животни. По отношение на резистентността, която спира действието на антибиотиците, България е на средноевропейско ниво. За някои конкретни препарати обаче сме първи в Европа по резистентност, съобщи доц. Иван Иванов, микробиолог от Националната референтна лаборатория.

„В определени групи антибиотици заемаме водещо място. Това са основно антибиотици, които се използват в болниците, тъй като те са много евтини и мнозина лекари прибягват към тях необосновано и без индикации Използват се за периоперативна профилактика, което противоречи на всички съвременни насоки и препоръки“, обясни доц. Иванов.

Специалистът допълни, че има някои антибиотици в доболничната помощ, чиято консумация трябва да се намали. Мнението сподели и директорът на центъра проф. Кантарджиев.“Необходимо е лекарите да знаят, че простудни заболявания, неуточнените респираторни инфекции не бива да се лекуват с антибиотици. Новите тенденции са дори при по-острите инфекции – като бронхити, бронхиолити, да се изчаква“, обясни доц. Иванов. Специалистите допълниха, че при децата повечето от инфекциите са вирусни и там антибиотикът няма никакво приложение.

Проблем в този случай обаче създавали и пациентите във връзка с недостатъчното доверие у лекарите и неверните данни, с които се сблъсквали в мрежата.