close
България

Протест в Малко Търново срещу изграждането на бежански лагер

2111843816

Хората от Малко Търново протестират срещу плановете на МВР да изгради бежански лагер в градчето. Те блокираха пътя към граничния пункт, защото не са съгласни да съжителстват с бежанци, информира bTV.

Около 20 души бяха блокирали движението на разклона за село Стоилово, но пътят вече е отворен. Движението е било блокирано за около 10 минути от 5 коли, но отново се преминава свободно.

Преди дни беше обявена поръчка за изграждане на кризисни центрове в Малко Търново, Елхово и Любимец.

Хората настояват за обществено допитване, а кметът на Елхово Петър Киров се посочи вчера пред bTV, че e разбрал за процедурата от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

„В Елхово вече има един разпределителен център, който стои празен и не сме съгласни да има втори”, каза още той.

В близкото село Бояново също са в протестна готовност, тъй като има вероятност кармите на бившия сапьорен батальон да бъдат превърнати в бежански център.

МВР няма да строи нови бежански лагери, обясни на пресконференция в петък заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. Той поясни, че в три имота на МВР, близо до турската граница, ще бъдат обособени площадки, които да се използват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план.

Обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключвал следващия януари, като те са определени още преди две години.

До площадките няма свободен достъп, а с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има фенансова санкция, която ще трябва да се плати от бюджета.

 

Снимка: btvnovinite.bg