close
Свят

Пушенето причинява 10% от смъртните случаи по света

pushach-cigara

Тютюнопушенето причинява 10% от смъртните случаи в света, като половината от тях са в само четири държави – Китай, Индия, САЩ и Русия, информира Би Би Си, цитирана от БТА .

Резултатите от изследването „Глобална тежест на заболяванията“ бяха публикувани в медицинското списание „Лансет“.

Въпреки политиката за контрол на тютюнопушенето, която се провежда от десетилетия, броят на пушачите се увеличава. Учените се опасяват, че смъртността може да нарасне още, тъй като тютюневите компании агресивно завладяват нови пазари, особено в развиващите се страни.

„Въпреки повече от половинвековните недвусмислени доказателства за вредните ефекти на тютюна върху здравето, днес всеки четвърти човек в света е редовен пушач“, каза водещият автор д-р Емануела Гакиду.

„Пушенето остава вторият по значимост рисков фактор за преждевременна смърт и увреждане. За да намалим още повече неговото действие, ние трябва да засилим контрола“, допълни тя.

Докладът „Глобална тежест на заболяванията“ анализира данни за пушачи от 195 страни и територии от 1990 г. до 2015 г. Той откри, че близо един милиард хора са пушели всеки ден през 2015 г. – един на всеки четири мъже и една от 20 жени. Броят им е намалял в сравнение с 1990 г., когато са пушели един от трима мъже и една от 12 жени.

Нарастването на световната популация обаче означава, че има увеличение и в общия брой на пушачите, които са били 870 милиона през 1990 г. Покачила се е и смъртността заради цигарите – те са отнели живота на повече от 6,4 милиона души през 2015 г. Съпоставено с 1990 г. хората, починали поради вредния навик, са с 4,7 % повече.

Изследването установи, че усилията на някои държави да помогнат на хората да откажат цигарите, са успешни. Те са наложили по-високи данъци, поставили са предупреждения върху кутиите и са провели образователни програми по темата.

В Бразилия броят на редовните пушачи е намалял от 29% до 12% сред мъжете и от 19% до 8% сред жените за 25-годишен период. Докладът показа обаче, че в Бангладеш, Индонезия и Филипините няма промяна от 1990 г. до 2015 г. В същото време в Русия пушачите от нежния пол са се увеличили с 4%, като подобни тенденции се наблюдават и в части от Африка.