close
Свят

Пълно слънчево затъмнение над САЩ

slynchevo-zatymnenie

За първи път от 99 години над САЩ днес ще премине пълно слънчево затъмнение, от западното до източното крайбрежие, информира АФП. Ако няма облаци, Линкълн Сити в Орегон ще е първият континентален американски град, застигнат от т. нар. черна луна в 10,16 ч. местно време (17,16 ч по Гринуич). Терминът „черна луна“ не се използва от астрономите, но е силно разпространен сред хората.

Той описва лунната фаза новолуние, при която от Земята не се вижда лунната повърхност. Този път новолунието съвпада и със слънчевото затъмнение. Сянката ще премине през 14 щата, като широчината ѝ ще е около 113 км. Най-дълго затъмнението ще продължи около Карбъндейл, Илинойс – 2 мин. и 40 сек. Явлението ще приключи в 14,48 ч. местно време над Чарлстън, Южна Каролина.

Около 12 млн. живеят в районите, където ще бъде пълен мрак. Заради вълнението на любителите астрономи и надеждите на учените цените на хотелските стаи в редица американски градове се покачиха рязко.

При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и звездата ни и така блокира лъчите ѝ. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, но то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея. Затова от земята изглежда, че двете небесни тела са с еднакъв размер.

Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана.