close
България

Първа оставка след скандала в ямболското училище „Христо Смирненски“

554471

Директорът на ямболското ОУ „Христо Смирненски“ Димитър Бояджиев подаде оставка заради скандала, който се разрази с обвинения на деца и родители за системен тормоз в училището, предаде bTV.

Вчера Мария Желязкова разказа, че от две години съученици системно тормозят и бият дъщеря ѝ Гергана. Детето дори било водено в болница заради оплаквания. Последният случай бил заснет от приятелка на момичето – Мириам.

„Поемам цялата отговорност върху себе си. Подавам си оставката“, каза Бояджиев пред bTV.

По-рано днес той заяви, че обвиненията в системен тормоз са неверни.

След последния случай обаче Гергана ходи при психолог, а днес започват консултации с лекар заради болките в главата, каза Желязкова.

Майката на Мириам – Дида Енева, пък обвини същата група деца в агресия и към дъщеря ѝ и каза, че учителите нехаят за сигурността на учениците.

Според Енева клипът показва само част от насилието.

„Това е нищо в сравнение с всичко, което става. Мириам е бита всеки ден, унижавана, малтретирана. Всеки ден подаваме сигнал до госпожата, тя обещава да подаде към директора“, каза Енева.

След като записала клипа, Мириам била заплашвана от групата побойници, разказа майка ѝ.

„Сигурно 20 пъти звъняха да я заплашват, че ще я пребият от бой на следващия. В това училище ситуацията е такава, че трябва да се молим да оцелеят“, каза Енева.

Класният ръководител Таня Йовчева отрича да е получавала сигнали за насилие и казва, че клипът е прецедент. „Тези деца са добри ученици, отличници, възпитани“, каза тя.

Регионалният инспекторат по образованието започва проверка в училището.

Според директора санкциите за побойниците може да бъдат забележка или преместване в друг клас. Тъй като обаче има само една паралелка в 4-ти клас, наказанието им ще е най-лекото – забележка.