close
България

Първият музей на театралните кукли създават в Сливен

biblioteka sliven

Музей на театралните кукли, изработени от деца, ще бъде открит в Регионалната библиотека “Сава Доброплодни” в Сливен, съобщи директорката д-р Росица Петрова. “Със сигурност, нашата библиотека е първата в страната, която ще има подобен музей. Не съм чувала и някъде да има музей на куклите, изработени специално от деца”, допълни Петрова.

Събитието ще е част от програмата на 20-тото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. За седми пореден път фестивалът е съпътстван от конкурс за театрална кукла. Близо 300-350 кукли, изработени от деца от различни населени места, пристигат ежегодно за участие. Около 20-25 кукли получават отличия. Те ще попълнят фонда на първия музей.

Посетителите ще могат да видят принцове и принцеси, бай Ганьо, Червената шапчица, Снежанка, Златокоска, Котаръкът в чизми и животни-любими приказни герои. Оформлението на музея е възложено на сценографката Лиляна Тотева. Ще има замъци и други изненади. В музея ще бъдат прожектирани и любопитни документални филми за историята на създаването на театралните кукли и техните видове.

Националният фестивал на детската книга от 8 до 10 май включва много премиери на книги, литературния четения, концерти, театрални спектакли, научна кръгла маса с международно участие за разпространението на балканските детски литератури в Европа, карнавално шествие. По традиция ще бъде връчена националната награда “Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване. Патрон на фестивала е председателката на парламента Цвета Караянчева. /trud.bg