close
Свят

Работата на смени може да ви убие 15 години по-рано

jena-rabota

Хората, които работят постоянно на смени, често заемат някои от най-предизвикателните и същевременно жизненоважни роли в обществото: лекари, медицински сестри, пожарникари, работници в магазини и полиция. И все пак милиони от тях са изложени на риск да умрат значително по-рано от останалите и също са склонни да бъдат силно податливи на проблеми с психичното здраве, казва Fortune, цитирани от БТВ.

В подкаста Diary of a CEO, вицепрезидентът на компанията за здравни технологии Whoop обсъди решаващото въздействие на съня върху здравето на човека. Добрият сън, според Кристен Холмс, е пряко свързан със здравето и настроението на индивида, както и с неговата продуктивност и способности за вземане на решения.

Ключова част от добрия сън е редовността, подчерта тя, особено когато става въпрос за заспиване и събуждане по едно и също време всеки ден. Подобни повтарящи се цикли на почивка обаче просто не са опция за хората, които работят на смени. „Всеки, който е буден повече от два часа между 22:00 и 04:00 сутринта се счита за работник, който работи на смени“, каза главният учен на Whoop.

Според проучване от 2022 г. между 15% и 20% от работната сила в индустриализираните нации работи на смени.

Холмс каза, че тези, които работят по време на нощта, правят „огромна жертва“: „Знаем, че тези хора средно ще умрат 15 години по-рано“.

Холмс не уточни дали тази цифра идва от данни на Whoop или от независимо проучване, но опасенията й за работниците на смени бяха повторени от Световната здравна организация (СЗО), която класифицира хората, работеще през нощта като повече изложени на риск да се разболеят.

Балансиране на рисковете от работата на смени

Главният учен на Whoop каза, че значителна част от нейната работа се опитва да разбере и минимизира тези рискове.

Подобно изследване може да бъде жизненоважно за десетки милиони работници на смени по целия свят. В САЩ само там има 5,2 милиона регистрирани медицински сестри, 800 000 полицаи и повече от един милион професионални и доброволни пожарникари, много от които работят на смени.

Работа на смени и психично здраве

Освен това е доказано, че работещите на смени се борят повече с проблеми с психичното здраве, отколкото работещите през деня. Доклад, публикуван през 2020 г. от Hwanjin Park, Byung Seong Suh и Kounseok Lee, установи, че докато мислите за самоубийство или фантазиите се различават малко сред жените, независимо от моделите им на работа, те са много по-високи при мъжете, работещи на смени нощем, отколкото при техните колеги през деня.

„Работата на смени за жените обикновено се свързва с емоционални затруднения като депресия и тревожност, докато неадаптацията към работа на смени може да е свързана със суицидни мисли сред мъжете“, се казва в доклада.