close
България

Радиацията на плажа Вромос била само 2-3 пъти над нормата, а не 50

tabela

Д-р Георги Пазеров от РЗИ-Бургас се извини официално на хората в Черноморец, че неговата заместничка Виргиния Цанова е обявила, че има 50 пъти радиация над нормата на плажа Вромос, предаде Нова тв. Вромос е на 3,5 км от Черноморец, но тъй като след съобщението навсякъде се говореше за плажа Вромос до Черноморец, туристите започнали да отменят резервации.

А за плажовете на Черноморец д-р Пазеров каза, че са най-чистите по Южното Черноморие.

Хотелиери се оплакаха, че оповестените в петък данни от РЗИ-Бургас провалят туристическия сезон. По думите им голяма част от техните клиенти вече са отменили резервациите си и то с един единствен мотив – наличието на радиация на плажа Вромос.

„За последните няколко дни, откакто беше оповестена информацията по медиите, имам около 20 отменени резервации”, оплака се един от хотелиерите.

Георги Димитров и Яна Николова от Инициативния комитет вече поискаха извинение от Виргиния Цанова, която е зам.-директор на РЗИ-Бургас, която оповести данните за радиационен гама-фон в залива Вромос 50 пъти над нормата.

„В неделя следобед събрахме подписка от 600 души с искане до кмета на града да се сформира екип от специалист по радиация, юрист и пиар експерт, да се направи пресконференция, на която да бъдат съобщени резултатите и оттук нататък, който се заиграе със залива Вромос, да му се търси съдебна отговорност”, обясни Яна Николова от Инициативния комитет.

„Ежегодно се правят проверки на залива Вромос. Винаги има поставена табела там. Радиацията не е 50 пъти над нормата. Радиационният гама-фон е завишен с около два до три пъти”, обясни д-р Георги Паздеров от РЗИ-Бургас.

50 пъти е завишена радиацията на Чернобил, негодуваха хората от Черноморец

Те недоволстват, че ще загубят клиенти заради информацията за наличието на радиация в залива и вече имат съмнения защо данните се съобщават по средата на лятото.

„През последните 28 години в Черноморец от 1 юли до 15 септември има радиация. Къде отива след 15 септември тази радиация? Това е големият ми въпрос към РЗИ-Бургас. Всичко това е една платена кампания. Кой има интерес то това? Вариантите са два – тук да няма сезон и туристите да отидат в Созопол или някой да иска да вземе залива и да го застрои”, коментира друг хотелиер. /24chasa.bg