close
България

Разбиха схема за издаване на фалшиви шофьорски книжки

ucheben-avtomobil

Престъпна схема за придобиване на свидетелства за правоуправление на МПС от курсанти, неявяващи се лично на изпити за правоспособност, неутрализираха служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас, съобщиха от полицията.

Организатор на схемата е Красимир Н. от Бургас – инструктор с частна школа, който използвал трети лица за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“. Констатирано е, че само за няколко месеца през 2018 г. инструкторът Красимир Н. организирал няколко човека, които се явявали вместо двама негови „курсанти“, обучавани по данни от „Автомобилна администрация“ в неговата частна школа.

Установени и задържани са лица, явявали се вместо курсантите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на Красимир Н. въпросната „услуга“.

Неутрализирането на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение от страна на полицейските служители след проведена специализирана полицейска операция, организирана от сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас и обхващаща територията на няколко областни дирекции / Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен/. При нея организаторът на схемата – Красимир Н. е задържан, извършено е претърсване на жилището му и ползвания от него автомобил – „Ауди“ с бургаска регистрация.

Установено е, че явяването на фалшивите курсанти е организирано, чрез използването на фалшиви /неистински лични карти/, в които са посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление, но с подменени снимка на третите лица, които се явяват вместо тях.

Организаторът на схемата е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Бургас. След изтичането им в петъчния ден Бургаският районен съд наложил на Красимир Н. мярка „постоянно задържане под стража“ по искане на Бургаска районна прокуратура.