close
България

Разделното събиране на отпадъци по плажовете става задължително

plaj-koral

През това лято осигуряването от концесионерите и наемателите на плажовете на контейнери за разделно събиране на боклук има характера на препоръка, но през 2019 година ще се следи стриктно изпълнението му и при установени нарушения ще бъдат налагани глоби.

„Причината – голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно“, подчерта Димов. И допълни, че само 20% от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

Според статистика на Министерството на околната среда и водите пластмасовите отпадъци, които замърсяват морето и крайбрежието ни, се дължат главно на летовниците и крайбрежните заведения – техният дял е 80%, а този на корабите – едва 20%. Сепарирането на боклука цели именно справянето със световния проблем със замърсяване с пластмаса. Конкретните мерки за въвеждането му, които ще бъдат предприети, са поставянето на информационни табели и обозначаването на конкретни места за разделно събиране на отпадъци.

„Водата по родното Черноморие вече е чиста“, увери министърът на туризма Николина Ангелкова.