close
България

Регионалният събор „Маскарадни игри-2017“ ще се състои на 25 февруари в село Трапоклово

kukeri

Село Трапоклово ще бъде домакин на традиционния регионален празник „Маскарадни игри-2017′. Събитието ще се състои на 25 февруари от 10 часа на площада, съобщи на пресконференция на общинското ръководство заместник-кметът Пепа Чиликова.
Регионалният празник на маскарадните игри има състезателен характер и се провежда всяка година около Сирни заговезни със смяна на домакинството на населени места от община Сливен. Ако културата на селището, предлагащо домакинство, маскарадната обредност се съотнася със зимния празничен цикъл, се променя времето на провеждане на събора.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на нейното съхраняване и популяризиране.

В събора участват самодейни състави от региона и страната. Към момента заявки за участие са подали  12 състава.  Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл в категориите „Зимна маскарадна обредност“, „Пролетна маскарадна обредност“, „Лятна маскарадна обредност“ и „Семейна маскарадна обредност“.  По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред и  за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, етнолог от Регионален исторически музей и членове – Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и  Станка Иванова, хореограф.

Всички групи ще получат  сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място  ще има парични награди.
Регионалният празник „Маскарадни игри-2017“ се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ „Отец Паисий 1928”.