close
България

Рекорден брой инфаркти през празничните дни

infarkt-syrce

Рекорден брой пациенти с миокардни инфаркти са приети в „Пирогов“ през празничните дни. Девет души са постъпили в болницата от 23 декември до тази сутрин с такава диагноза, съобщи пред БТА д-р Иван Мартинов – началник на отделението по инвазивна кардиология в лечебното заведение.

Шестима от пациентите са мъже. Най-младият пациент е на 32 години, а най-възрастният – на 76 г.

Причини за това са излизане от топло на студено, преяждане с ядки и месо, прекомерно количество алкохол. Всички пациенти в момента са в добро състояние.

Шестима от пациентите са постъпили в болницата само на 24 декември.

Д-р Кирил Христов от хирургията на болницата съобщи, че за празничните дни през болницата са минали 1400 души, като приети за лечение са 200 от тях. Някои от приетите са с травми, а други са припаднали. Един човек е постъпил болницата след измръзване, друг е хоспитализиран, след като е дишал смес от почистващи препарати.

От „Пирогов“ заявиха, че няма пострадали след употреба на пиротехнически средства, но въпреки това лекарите апелираха да се внимава с ползването им. С наближаването на Нова година употребата на бомбички и пиратки се засилва, а от там – и инцидентите с тях.