close
България

Референдумът в Ямбол е незаконен, реши Общинският съвет

qmbol-obtshina

Общинският съвет в Ямбол намери предложените въпроси за провеждане на местен референдум за незаконосъобразни. Внесеното искане с подписка от инициативен комитет включваше четири въпроса, засягащи основно действия по отношение на „мигранти“.

Общинският съвет отказа с мнозинство от над 21 гласа инициативата за организирането на допитване и по четирите точки поради тяхната незаконосъобразност. С това решение органът на местното самоуправление потвърди изразеното от Адвокатския съвет в Ямбол становище, в което беше посочено, че по начина, по който са формулирани въпросите, те влизат в противоречие с нормативната уредба и следва да бъде отказано произвеждане на местен референдум по тях. На същите доводи лежи и отказа на Общинския съвет и кмета на общината Георги Славов.

По думите на д-р Данаил Ибришимов, който е председател на Областния съвет в Ямбол, членовете на инициативния комитет следва да се извинят на 7000 човека, които са подвели, както и на останалите 63 000 граждани на Ямбол, заради своята некоректност.

От своя страна кметът на Ямбил Георги Славов заяви, че нито към момента на инициирането на подписката с искане за референдум, нито сега има каквито и да е индикации за опасност от бежанска или мигрантска вълна. „Също така, никога, по никакъв повод, нито една институция не е споменавала дори за вероятност тук да бъде разкрит бежански център“, допълни той. Кметът подчерта също така, че той лично многократно е декларирал, че няма да допусне разкриването на подобни центрове в Ямбол.

Такава декларация срещу създаването на център за настаняване на мигранти от чужди държави на територията на община Ямбол беше приета с пълно единодушие от общинските съветници в края на ноември миналата година. „На практика – такъв проблем за Ямбол не съществува“, категорично посочи Славов.

Според г-н Славов членовете на инициативния комитет се „заиграват със страховете на гражданите, прикривайки частните си интереси и желанието за лесна слава“. /news.bg