close
България

Решават дали да пратят сиамските близнаци от Сливен в САЩ

siamski-bliznaci

Случаят със сиамски близнаци от Сливен е отложен за консилиум за актуалното им състояние на заседание на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в сряда.

При необходимост ще се свика извънредно заседание, съобщиха от Обществения съвет за Дир. Бг.

Децата трябва да се прегледат отново спешно, тъй като предишната интердисциплинарна комисия от 15 члена е била октомври 2016 г..

При децата бързо се променя състоянието, а актуалната информация трябва да се изпрати в чужбина.

В новата комисията ще се включат анестезиолог и реаниматор, които да се запознаят със случая и подготвят и пътуват с децата при одобрение.

Медицински специалисти трябва да решат дали е възможно децата да бъдат транспортирани в чужбина и при какви условия, с какъв медицински транспорт.

Освен това трябва да се свика в спешен порядък и правна комисия, която да даде становище за правата на децата от юристи, защото двете деца имат различни права.

В началото на месеца семейството на близнаците отново подаде молба във Фонда за лечение на деца в чужбина.

Причината е, че в университетска болница Мантефиоре, Ню Йорк – САЩ, са дали надежда на семейството, че могат да извършат оперативно лечение за разделяне на близнаците.

Момчетата са с тежка комплексна вродена аномалия – сиамски близнаци, сраснали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина.

На 22 август децата станаха на една година, те са настанени в дом за деца в Бургас. Майката е на 14 години, като бащата е неин втори братовчед. /dir.bg