close
България

Решават окончателно за отпадане на пръстовия отпечатък в болниците

prystov-otpechatyk

Делото за пръстовите отпечатъци в болниците е насрочено във Върховния административен съд (ВАС). Становището на страните в спора около въведената през ноември електронна автентификация е, че прилагането й в извънболничния сектор може едноактно да я блокира.

Днес 5-членен състав на ВАС окончателно трябва да се произнесе дали да отпадне пръстовата идентификация в болниците, след като 3-членният състав отхвърли регистрационната система.

На среща, инициирана от служебния вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев с представители на Министерския съвет, Националната здравноосигурителна каса и организациите, които атакуваха отпечатъците пред ВАС – Националното сдружение на частните болници, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ и Федерация „Български пациентски форум“ преди време, той заяви, че „ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система“. По време на срещата ръководството на НЗОК представи официалното си становище до здравното министерство, че няма данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ. При над 40 милиона прегледа годишно в извънболничния сектор това е лавина от грешки, която може да помете здравната система. Към аргументите за отмяна на електронния автентификатор се добавят и проблемите на пациентите с хронични заболявания. Позицията на Министерския съвет е да се изчака решението на 5-членния състав на ВАС. Дотогава Наредбата за достъп действа в болничната помощ. /БГНЕС