close
България

Рибарите в Бургаско ще получат обратно лицензите си

ribari

Рибарите в Бургаско ще запазят лицензите си и всички издадени заповеди ще бъдат отменени. Това съобщиха за bTV от агенцията по рибарство и аквакултури.

Заради разрешителните се стигна до напрежение и заплаха за протести.

Най-много потърпевши имаше в Царево – над 40 от тях останаха без лицензи. Това означава, че ако днес, те искат да излязат с лодките си за сафрид, например, това ще е бракониерство и трябва да бъдат глобени.

Като член на ЕС, страната ни има ограничен риболовен капацитет. Разрешителни за нови лодки и кораби не могат да бъдат издадени, ако не бъдат отнети съществуващи.

И докато от Агенцията по рибарство и аквакултури обясняват, че спазват закона, рибарите обвиняват държавните служители в корупция. И твърдят, че свободните лицензи се търгуват „на черно“.

От няколко дни 67-годишният потомствен рибар Добри Янев е закотвил лодката си принудително. „Всяка година съм си плащал риболовния билет, изведнъж ми идва писмо – отнемат ми лиценза. Знам, че трябва да се попълва, ама аз просто не му разбирам на този дневник!“, обяснява той.

Попълването на риболовен дневник е отпаднало преди две години. Въпреки това Агенцията по рибарство и аквакултури отнема десетки разрешителни с мотива, че рибарите не са декларирали улов.

„За да запазим бранша, ние трябва да отнемем на хората, на които не им е необходим и да дадем на хора, които искат“, коментира Галин Николов – изп. директор на ИАРА.

„Цялата далавера е такава, няма какво да се лъжем, под масата вървят тези лицензи. Една конска сила е 100 лева – моята машина е 30 коня, 3000 лева струва моят лиценз!“, уточнява друг рибар – Колъо Върбанов.

„Всичко това, според мен се случва, заради незнание на закона от служители на ИАРА и заради некомпетентност. Заради това ние ще искаме и оставки”, категоричен е Атанас Петров от рибарско сдружение – Китен. /bTV