close
България

Родилка почина в столичния „Майчин дом“ заради тежко усложнение

bolnica

Полицията в София изяснява случай на смърт на 27-годишна жена в болница „Майчин дом“. Жената е починала преди дни след раждане, като роднините твърдят, че към момента нямат никаква информация за причините за смъртта.

Младата жена е била на лечение допреди дни в частна гинекологична болница в София, но оттам са я премесили в „Майчин дом“ заради двустранна бронхопневмония. В момента екипи на 4-то РПУ изясняват какво точно се е случило и каква точно е причината за смъртта на младата жена.

Роднините й твърдят, че нямат информация за причините за смъртта. Братът на починалата сподели:

Вчера и днес цял ден чакаме тук и нямаме просто отговор от никой и никой не ни обръща внимание. Чакаме от сутринта. От 08.00 сме тук!

Родилката е постъпила в болницата в критично състояние с диагноза HELLP- синдром – най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност. Това съобщиха от здравното заведение. След приема веднага е започвала операция и бебето е родено живо и спасено. В момента състоянието му е стабилизирано и се намира в интензивното отделение на Неонатологията. Борбата за живота на майката са участвали всички национални консултанти по “Акушерство и гинекология” и “Реанимация и анестезия”. За съжаление организмът на родилката отказва да реагира на проведените реанимационни мероприятия. Болница “Майчин дом” е подала сигнал за случая в “Изпълнителната агенция по медицински одит”, за да започне разследване и е информирала ръководството на Министерство на здравеопазване.

От Болница „Д-р Щерев“ също съобщиха, че екипът им е поставил предполагаема диагноза HELLP-синдром на пациентката и е взел решение тя да бъде преведена в УСБАЛАГ „Майчин дом“ поради факта, че нивото по медицински стандарт по неонатология на Болница „Д-р Щерев“ не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета. /БНР