close
България

Родителите на загиналите момчета – частни обвинители по делото за гонката край Сливен

byrshen-katastrofa

Родителите на загиналите Невен Б. /21 г./ и Галин Д. /20 г./ от Бургас са частни обвинители по делото за смъртоносната гонка на бишето летище „Бършен“ край Сливен. Те бяха конституирани на разпоредително съдебно заседание – съобщи зам.-председателят и говорител на Окръжния съд в Сливен Мартин Данчев.

Частен обвинител в процеса е и 22-годишен младеж, който бе ранен при нелегалната автомобилна надпревара. Родителите на едно от убитите момчета са и граждански ищци по делото.

Разпоредителните заседания бяха въведени с последните промени в НПК. На тях съдът може да върне делото на прокуратурата – обясниха магистрати. Това не се е случило, защото не са били открити пропуски и първото заседание по същество е насрочено за 20 декември, съобщава „Труд“.

Жертвите и раненият им приятели научили от Фейсбук, че на 21 февруари м.г. е обявено събиране на автомобили и мотоциклети за скоростни надпревари на пистата на бившото летище край Сливен. Те пристигнали от морския град с БМВ, управлявано от Невен.
До него на предната седалка бил Галин, на задната – Драгомир. Въпреки поставените забранителни знаци на главния път Сливен-Ямбол, те навлезли, двамата на предните седалки махнали предпазните си колани. На пистата вече имало други автомобили, които се движели с различна скорост и посока.

По същото време пристигнал с „Мерцедес“ Николай Ф. /28г./. След обратен завой той потеглил към входа на летището, като постепенно скоростта достигнала 150 км/час. Пред него вдясно била колата на момчетата от Бургас, движела се със 72 км/час.
БМВ-то внезапно сменило направлението си с рязък завой и пресякло коридора на движение на „Мерцедес“-а. В този момент автомобила на младежите от Бургас е бил на 45 метра от мястото на удара.

Николай натиснал спирачките и завил наляво, но въпреки това двете коли се сблъскали – пише в обвинителния акт. Невен и Галин са издъхнали непосредствено след катастрофата. Приятелят им Драгомир, шофьорът на другия автомобил Николай и спътникът му са били приети в областната болница с наранявания.