close
България

Родители и деца от цялата страна да звънят на телефон 116 111 при риск и трудна ситуация

burgas

„През 2016 г. повече от 80 % от сигналите на Националната телефонна линия за деца са подадени от родители или пълнолетни техни роднини. Работата ни продължава в посока линията да става все по-разпознаваема като място, на което всеки може да потърси помощ или да подаде информация за дете в трудна ситуация“ – това каза Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, по време на официалната си визита в Бургас. Тя допълни, че сред основните политики, зададени в програмата на Агенцията за 2017 година, са активните участия на младежи от областните градове в страната.

„Тук се чувствам прекрасно, благодаря за гостоприемството на Община Бургас. За мен е важно въпросите да се поставят очи в очи, защото това спомага за качеството на работата“ – каза в приветствието си Офелия Кънева. Тя пристигна в града за да проведе първата регионална среща за повишаване на общественото внимание към правата и проблемите на всички деца в страната.

Участие във форума, който се организира със съдействието на Община Бургас, взе ученичката от испанската гимназия Александра Танева, която представлява града ни в националния детски съвет.

„На тази среща ще се обсъдят добрите практики и новите стратегии, а това в важно. В Бургас държавата и общината работят заедно и се надявам доброто партньорство да продължава и занапред“ – каза д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по „Здравеопазване и социални дейности“.

В срещата взеха участие представители на местната власт, на Регионални инспекторати по образование, Регионалните дирекции „Социално подпомагане“, Регионалните здравни инспекции, Областните дирекции на МВР, неправителствени и бизнес организации с участие в социалната сфера, доставчици на социални услуги за деца, както и организации, развиващи форми на детско участие и детско самоуправление.