close
България

Само в 7 града загубите на вода са под 50%

zaguba-voda

Само в 7 от 28 областни града у нас загубите на вода по тръбите, преди тя да стигне до потребителите, са под 50%. ВиК дружествата масово не успяват да се справят с течовете на фона на непрекъснатите искания за повишение на цените. България продължава да бъде шампион по пилеене на вода, особено на фона на други европейски страни, където те са сведени до едва 4-8%. Това показва стенограма на едно от последните закрити заседания на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от началото на тази година. То е част от по-разширено обсъждане за положението във водния сектор и за промените в цените в следващите няколко години.

Най-големи загуби на вода регистрира ВиК в Добрич, където процентът минава 84, а едва 16% от подаденото количество достига до потребителите. За сметка на това там плащат и най-висока цена в момента. В края на миналата година премиерът в оставка Бойко Борисов присъства на подписването на договор за водния цикъл на града за почти 115 млн. лв., с което течовете да се затапят. Той дори артистично показа с чаши колко вода, платена от гражданите и бизнеса, изтича в земята.

Близо до разхищението в Добрич е и ВиК дружеството в Сливен – 82.3%, въпреки че ремонт на мрежата там върви от години и той бе съпътстван от непрекъснати шумни скандали. В Шумен в земята изтичат около 80% от водата, става ясно от данните на КЕВР.

Показателно за състоянието на целия сектор е, че с най-добри резултати може да се похвали ВиК-Русе – загуба „само“ на 42%. Останалите градове с под 50% са Стара Загора, Смолян, Хасково, Видин, Кърджали. В София процентът се върти около 48.

В същото време в края 2016 г. с петгодишните си бизнес планове ВиК операторите масово поискаха с до 50% поскъпване на водата. Основание за заявленията им бе нуждата от инвестиции в мрежата и подобряване на услугата като цяло. По-голямата част от тези искания бяха отхвърлени от КЕВР или бяха приети само частично. Според регулатора дружествата първо трябва да инвестират, а едва след това да искат „компенсация“ през цената.

В столицата концесионерът „Софийска вода“ поиска увеличение с 51 ст. на кубик до 2.33 лв. с ДДС. В петгодишния си план компанията е заложила още по-висока стойност – поскъпване до 2.86 лв. за кубик. Това е поредният опит за поскъпване на водата в София – миналата година ВиК операторът заложи увеличение от 20%, но енергийният регулатор одобри повишение от 3.4% от 1 май. С колко точно ще поскъпне водата в София, все още не е ясно – преди да се произнесе за цената, регулаторът трябва да направи обществено обсъждане. Отсега обаче се знае, че увеличение ще има. Още повече че прагът за т.нар. социална поносимост на цената на водата в София бе пресметнат на 5.12 лв. за кубик.

На фона на загубите и новите цени на водата част от мрежата страда и от чести аварии. Най-много са проблемите в Пазарджик. Годишно там стават средно 238 аварии на 100 километра мрежа. В Кърджали авариите на 100 км са 233, предадe „Инвестор“. София се отчита със 108 аварии на 100 км от мрежата годишно. Най-малко са повредите при ВиК-Силистра и ВиК „Йовковци“ във Велико Търново – съответно 70 и 71 броя годишно.

На този фон наскоро министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева се похвали, че вече са подписани 11 договора за изграждане на ВиК инфраструктура по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. 8 от тях обаче са с общини, които не успяха да приключат проектите си в миналия програмен период (2007-2013 г.) и те бяха фазирани (прехвърлени за изпълнение в периода 2014-2020 г.). Ако и сега не се справят, общините ще бъдат санкционирани и ще връщат парите и за предния програмен период.

СРАВНЕНИЕ

Компания на българските градове по разхищение на вода правят например мексиканските градове Мексико Сити, Чихуахуа, Сан Луис Потоси и Тукстла, където течовете са между 45 и 65%. Това показа доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от миналата година. София пък се оказа единствената столица в Европа, в която около 50% от водата, тръгнала по тръбите, не стига до домовете на клиентите. Във френската столица Париж или пък в холандската – Амстердам, загубите са 4-8%. /segabg.com