close
България

Само отрицателни становища бяха представени на обществено обсъждане за каменна кариера в Медвен

kosta-karanashev-kotel

Само отрицателни становища бяха представени днес на обществено обсъждане за изграждане на каменна кариера в котленското село Медвен. Инвестиционните намерения са заявени от ивайловградската фирма „Булгнайс“, която иска да добива скално-облицовъчен материал в местността „Полето“ в землището на селото, съобщава БТА.

Според кмета на община Котел Коста Каранашев, мястото не е подходящо за такава дейност, защото Медвен и близките до него села се развиват в сферата на туризма и залагат на чистата природа и уникална архитектура. Той изтъкна, че може да се обмисли вариант за общински концесии на бивши кариери в землището на съседното село Градец. Там в момента добиването на т.нар. градешки камък е криминализирано, след като дълги години този облицовъчен материал е бил добиван незаконно.

Отрицателно становище заявиха и от Дружеството за защита на птиците, които изтъкнаха, че мястото е ловно поле за защитени хищни птици. Кметът на Медвен Кънчо Дънеков припомни, че преди няколко години същата фирма е направила опит за на кариера, но близо 1000 души са се подписали срещу намеренията. Отрицателни становища представиха представители на бизнеса, хотелиери, политически партии и др.

Протокол от общественото обсъждане ще бъде изпратен до РИОСВ – Бургас.