close
LifeStyle

Сапун или антисептичен гел?

miene_na_ryce

Антисептичните гелове са удобни за ползване, особено когато не са достъпни вода и сапун. Повечето подобни продукти съдържат до 70% алкохол, който има бактерицидно действие – убива микроскопични едноклетъчни организми по кожата. За 30 секунди той е способен да унищожи 99,9% от наличните бактерии, като разтваря външните им клетъчни мембрани.

Може да убие дори някои вируси, като причиняващия грип Influenza A. Алкохолът обаче е неефективен срещу спорообразуващи микроби или вируси без липидно-белтъчно капсидно покривало.

Антисептичните гелове, които не съдържат алкохол, са по-слабо ефективни. Вместо него те използват съединения като триклозан, бензалконий и хлорхексидин. Те действат не като бактерициди (убийци на бактерии), а като бактериостатици – потискат размножаването на бактериите.

Според австралийско изследване миенето със сапун и вода (дори студена) е много по-ефективно от всеки вид гел. Геловете могат да убиват патогени или да потискат растежа им, но сапунът директно ги премахва от кожата. Без значение е дали сапунът е обикновен или антибактериален.

Антибактериалните сапуни най-често съдържат триклозан. Продуктови изследвания сочат, че концентрацията на активно вещество в тях често е под необходимия 1%, което ги прави точно толкова ефективни, колкото и обикновените сапуни.

Освен това триклозанът е познат като един от двигателите на антибиотичната резистентност. Използван в сапуните и безалкохолните гелове, той може да доведе до развитието на по-мощни бактерии, които са устойчиви на триклозан и придават тази устойчивост на други бактерии. В алкохолните гелове за ръце обаче това е невъзможно, понеже алкохолът директно убива микроорганизмите.

В допълнение триклозанът не се разгражда в отпадните води и навлиза в реките и моретата, където се приема за един най-разпространените токсични замърсители. Специалистите съветват – при наличие на сапун и вода, те да се използват с приоритет, само ако не са достъпни – да се използват алкохолни антисептици без триклозан. А сапуни и гелове, съдържащи опасната съставка, трябва да бъдат избягвани – за здравето на човека, за превенция на антибиотична резистентност и за чистотата на световните води. /puls.bg