close
Свят

САЩ не изключват ракетни удари по руски обекти в Сирия

samolet-siriq

Съединените щати не изключват вероятността да нанесат ракетни удари по руски обекти в Сирия. Разглеждаме всички варианти, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс на брифинг.

В сряда вечерта изтече 48-часовият срок, който президентът на САЩ Доналд Тръмп сам си даде, за да реши какъв ще бъде отговорът на Вашингтон на химическата атака от 7 април в сирийския град Дума, за която американците обвиняват режима на президента Башар Асад.

Тръмп още не е обявил какви действия ще предприеме, но край бреговете на Сирия бе изпратен миноносецът „Доналд Кук“ с 60 крилати ракети „Томахоук“ на борда.

И днес той продължи да поддържа напрежението. „Не съм казвал кога ще се състои нападение срещу Сирия. Това може да стане скоро, а може изобщо да не бъде скоро“, написа той в Туитър.

В очакване на ракетен удар сирийската армия предприе дислокация на бойна техника, като голяма част от боеспособните самолети бяха преместени в руската база „Хмеймим“.

В сряда президентът Тръмп в характерен стил написа в „Туитър“ – „Русия, бъди готова, ракетите идват“.

В отговор посланикът на Русия в Ливан коментира, че руските системи за противоракетна отбрана в Сирия може да прихващат американски ракети в зависимост от собствената си преценка.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък каза, че с евентуален удар в Дума американците искат да заличат следите от химическата атака.

Военни експерти, цитирани от The Drive, смятат, че Русия няма достатъчно ресурс, за да противостои военно на евентуален западен удар в Сирия и в случай на ескалация на конфликта възможностите на Москва за ответен удар се изчерпват с изстрелването на крилати ракети „Калибър“ и X-101 и X-32 от флотилията в Каспийско море, след което руснаците практически няма да могат да направят нищо.

Същевременно разположените в базата в сирийския град Тартус руски военни кораби я напуснаха, тъй като се опасяват, че при евентуален ракетен удар може да бъде ликвидирана цялата флотилия. /БНР