close
България

СБА стартира първото мащабно проучване сред шофьорите в България

sba

Съюзът на българските автомобилисти стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България „Заедно за по-безопасни пътища“. Неговата цел е да установи причините за броя тежки пътнотранспортни инциденти, ранени и загинали на територията на страната.

Анкетата ще се проведе в периода 1 август-15 септември във всички клонове на СБА в страната, в интернет сайта на организацията и чрез партньорите на инициативата. Очаква се резултатите да бъдат оповестени на 6 ноември т.г.

”Целта на проучването е да представим причините, поради които жертвите по пътищата на Република България няма да бъдат намалени до 2020г. в съответствие със заложеното в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата, която е също в унисон със стратегията на Европейския съюз (ЕС)”, коментират от СБА.

С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите – кога, защо и как нарушават ЗДвП и какво би било стимул за тях да подобрят дисциплината си на пътя, както и къде водачите откриват основно вината за броя на ПТП.

Кампанията се осъществява със съдействието на Пътна полиция към ГДНП и Технически университет София и с подкрепата на Андрей Новаков, член на Европейския парламент.