close
България

Сградата на Община Бургас ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството

obtshina-burgas

Сградата на Община Бургас ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, който се отбелязва на 7 октомври. Художественото осветление ще бъде включено за час от 19:15 до 20:15 часа, съобщиха от общинската администрация. Мотото на инициативата тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

Десетки общини в страната ще се присъединят в същия час към инициативата и в знак на солидарност ще осветят фасадите на знакови за тях сгради в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията. От бургаската структура на Български червен кръст посочиха, че в периода 16-26 октомври доброволци на организацията ще разпространяват информационни материали във всички областни градове на страната. Тези инициативи надграждат и Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ на Министерството на здравеопазването като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 – 2023 година.

Българската телеграфна агенция (БТА) ще популяризира Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията, която се реализира от здравното ведомство и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Това обяви на събитие в Националния пресклуб на БТА в София в края на септември генералният директор на БТА Кирил Вълчев в присъствието на здравния министър проф. Христо Хинков.

В глобален мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава значително осигурените органи. По усреднени данни на Съвета на Европа през 2022 година 39 хиляди пациенти са получили трансплантация, а 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите.