close
LifeStyle

Седем лесни трика да не седите толкова много в офиса

ofis-rabota

В случай че вече не го знаете, продължителното седене с часове всеки ден може сериозно да увреди здравето ви. За съжаление, много от профессите в днешно време са свързани със седенето на бюро в продължение на 8 до 10 часа на ден. Проучвания свързват продължителното седене със сърдечни болести, проблеми с гърба и рак на дебелото черво. Всъщност, седенето само по 30 минути на ден забавя метаболизма с 90%.

За да се борим с тази нездравословна характеристика на модерния живот, учените препоръчват да почиваме, като стоим и се движим най-малко по два часа на всеки осем часа. След това трябва постепенно да надграждате и да сте леко активни в продължение на близо половината от работния си ден. Понякога обаче е трудно да се откъснете от мекия си офис стол. Изморените сте, имате толкова много работа и най-вече забравяте. Вместо това използвайте тези лесни трикове, подбрани от profit.bg, за да ви напомнят да ставате от време на време — не е нужно да ползвате скъпо бюро за правостоящи. Здравето ви зависи от това.

  1. Провеждайте всеки телефонен разговор прави

Създайте си навик да ставате от стола си всеки път, когато говорите по телефона. Преди да се усетите, това ще се превърне във втора природа.

  1. Нагласете си брояч

Най-лесният начин да се сещате да ставате от бюрото си е като си нагласите брояч. Използвайте брояча на телефона си или някакво приложение. След като станете, направете няколко обиколки на офиса или просто се раздвижете.

  1. Провеждайте срещите си прави

Ако прекарвате по-голяма част от деня си в конферентна зала, опитайте да промените нещата, като проведете среща без никой да сяда през цялото време. Това е добър начин да накарате кръвта и на другите да се раздвижи. Ако смятате, че стоенето прав и брейнстормингът не се съвместяват, грешите. Според проучване на Университета на Мисури от 1999, групи седящи и стоящи студенти са показали сходни резултати при упражнения. Освен всичко други, срещи, в които участниците седят, продължават с 34% повече от тези, по време на които стоят.

  1. Разхождайте се във всяка обедна почивка

Прекарвате по-голяма част от деня на бюрото си, докато не дойде време за обяд, след което се храните в кухнята в офиса или отново на бюрото си. Променете нещата, като започнете да излизате на разходка, точно след като сте хапнали. Това ще е добре и за храносмилането ви.

  1. Пийте повече вода

Важно е човек да пие вода през целия ден. Колкото повече вода пиете, толкова повече почивки за ходене до тоалетната ще правите. Ставане и движение. Вместо обаче да си наливате огромна бутилка с вода догоре, я пълнете само наполовина или използвайте по-малки чаши. Така ще ви се налага да ставате и да презареждате по-често.

  1. Принтирайте в другия край на офиса

Вместо да принтирате документите си на принтера, който е най-близо до вас, ако има възможност, го правете на принтера, който е възможно най-далече от вас.

  1. Забравете за чатовете, разговаряйте лице в лице

Вместо да питате колегата си нещо в чата, станете от бюрото си и отидете при него/нея. Така дори ще си изградите по-добри отношения с колегите.