close
България

Село Глушник беше домакин на „Маскарадни игри 2018“

glushnik 2018 (6)

Над 10 състава участваха в регионалния празник „Маскарадни игри 2018“. Той се провежда около Сирни заговезни, а тази година домакин беше село Глушник.

„Празникът „Маскарадни игри“ се превърна в чакано и обичано събитие, а толкова много кукери с красивите и богато украсени маски са съюзник в прогонването на злото и радостно посрещане на доброто, благоденствието и разбирателството между хората“, заяви при откриването на събитието кметът на Община Сливен Стефан Радев. “Сирни заговезни е празник, който нашият народ нарича „прошка“. И това не е случайно. Защото да прощаваш е нужна сила на характера, любов към хората и много мъдрост. Нашият народ е показал, че ги има и затова оцеляваме през вековете, затова имаме бъдеще. Важно е да пазим традициите и да ги предаваме на тези след нас“, каза още сливенският кмет.

Домакинството на игрите е в различни населени места в зависимост от тяхната маскарадна обредност. Те имат имат състезателен характер. По време на празника бяха възпроизведени различни обичаи – „Сирни заговезни“, „Заораване“, „Куковден“ и посрещане на кукери в дома. Колективите представиха различни видове обредност, свързани с годишните сезони и семейството.

В „Маскарадни игри 2018“ се включиха групи от селата Глушник, Драгоданово, Николаево, Горно Александрово, Камен, Младово, Калояново, Блатец, Трапоклово, от село Александрово, община Павел баня.

Журито беше в състав доц. д-р Владимир Демирев – етнолог, и членове : Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф.

То излъчи съставите, възпроизвели най-точно обред, фрагмент от обред, обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Всички групи получиха сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди.

Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, областният управител на Търговище Митко Стайков, председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, заместник- кметът Стоян Марков, директори на институции, общински съветници.

Организатори на „Маскарадни игри 2018“ са Община Сливен, кметството на с. Глушник и НЧ „Просвета 1935“.