close
България

Село Градец е едно от най-големите села в Сливенска област

gradec

Едно от най-големите села в Сливенска област е село Градец. Населението му е над 6000 души, а 5900 от тях са роми. Те се оплакаха от сериозни проблеми в селото, които според тях не се решават адекватно от местната власт – липса на вода, пътища, здравно обслужване.

Митко Митев е собственик на една от най-старите възрожденски къщи в селото. Той е и един от хората, които се опитват да помагат най-много на ромите, но въпреки това има проблеми:

„Бабата и дядото на жена ми са от тук и решихме, че на това място можем да си направим къща за почивка. Бях замислил да е къща за гости. Към всяка стая съм направил санитарен възел. После решихме, че е по-добре ние да си ползваме къщата и да не я даваме. Лошото е, че по празници не идваме, защото шумът не може да се търпи, не може да се спи. Веднъж беше ден на национален траур и съседът през една къща беше усилил доста музиката. Съседите ходиха да го молят да намали музиката, но той беше пиян и не можеше нищо да се направи“.

„В Градец винаги е имало проблеми заради преобладаващото ромско население, но там проблемът не е между българи и роми, а е между самите ромски кланове“. Това коментира в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ кметът на Община Котел Коста Каранашев:

„Българите в Градец са около 80 човека, най-вече възрастни хора, които са си изживели целия живот там и са свикнали на всичко общо взето. Между ромските кланове по принцип има много конфликти на битова основа. Полицейският състав там не е достатъчен, но хората си вършат работата в рамките на правомощията си. Ще има общинска охрана – трима или четирима охранители, които изключително ще се занимават с опазването на обществения ред“. /bnr.bg 

 

Снимка: Фейсбук