close
LifeStyle

Семейни конфликти по празниците – как да се справим

semeina-vecherq

Представата за празниците е идилична. Нямаме търпение да дойде празничното настроение, цялото семейство да се съберем и да седнем около трапезата, да усетим духа на топлите и светли празници около Рождество Христово.Реалността нерядко е съвсем друга. При семейни събирания един от най-честите феномени са конфликтите. Те са колкото феномени, толкова и напълно нормални човешки реакции.Дори най-близките хора могат да изпаднат в пререкания, които могат да помрачат празника.Как да се справите с конфликтите, които често се случват на семейни събирания около празничната трапеза?

Дишайте

Представете си, че имате въображаема кислородна маска. Поставяйте я мислено на лицето си всеки път, когато започне да става напечено. Бройте до 10 преди да решите дали да реагирате на дразнения, хапливи намеци или спорове.

Открийте спусъците, които предизвикват гнева ви

За да успеете да предотвратите конфликтите преди да са възникнали, вгледайте се в нещата, които най-много ви дразнят. Когато опознаете собствения си гняв ще ви е много по-лесно да се научите да го овладявате в името на празничното настроение.

Запазете спокойствие

Спокойствието е мъдрост. Не бързайте да реагирате негативно, когато настъпи конфликтна ситуация. Кажете си нещо успокояващо наум.

Помислете за резултата

След като се скарате с роднините и близките си на масата, настроението ще се срине. Празникът ще се помрачи, всички ще увесят носове, събирането ще се превърне в поредния провал, ако не се опитате да промените реакциите и нагласата си.

Намерете хората, които ви карат да се чувствате добре

В крайна сметка човек се обгражда с хора, които го карат да се чувства обичан и щастлив. Ако имате непреодолим конфликт с някои определени роднини, не се събирайте с тях на празниците.

Изгответе си план за бягство

Винаги трябва да имате „авариен изход“ наум. Измислете си удобно извинение, заради което няма да можете да присъствате на семейното събиране. Можете да използвате извинението си и за да станете от трапезата преди нещата да са излезли извън контрол. Кучето има нужда от вас, забравили сте фурната или ютията включени, не сте сигурни дали сте заключили вратата – измислете нещо подобно, заради което да приключите с конфликта, преди да се е разразил безвъзвратно. /az-jenata.bg