close
България

Сертификационни стрелби се проведоха на полигон „Ново село“

strelbi-novo-selo

Сертификационни стрелби бяха проведени днес, 18 декември, на учебен полигон „Ново село“. Те са част от съвместната българо-американска подготовка JOINT TRAINING – 5.

Стрелбите бяха наблюдавани от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директора на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Иван Ортомаров и майор Робърт Хенкок‎ от отдел „Военно сътрудничество“ от посолството на САЩ, съобщават от пресслужбата на Министерството на отбраната.

В съвместната българо-американска подготовка JOINT TRAINING – 5 участват военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа с около 50 единици бойна техника, включително бойни машини Bradley, танкове ABRAMS, както и поддържаща и осигуряваща техника. В съвместните дейности от българска страна участват сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция“.

Участието на военнослужещи и техника от Сухопътните войски на САЩ в Европа в съвместната подготовка на Учебен полигон „Ново село“ е на ротационен принцип и е в рамките на Операция „Атлантическа решимост,“ която има за цел гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО.