close
България

СЗО: Българите дават все повече лични средства за здравеопазване

lekar

Българите дават все повече лични средства за здравеопазване, а преждевременната смъртност в България се увеличава. Това са част от изводите в доклада на Световната здравна организация за страната ни.

Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО. Проучването обхваща периода от 1985 г.-2014 г., а документът беше представен в Министерството на здравеопазването.

Макар че като цяло докладът на СЗО показва леки тенденции към подобряване на здравословния статус на населението у нас, отрицателните изводи са стряскащи, посочват специалистите от Министерство на здравеопазването, съобщава БНР.

Сред най-тревожните тенденции, освен високите нива на доплащане от пациентите в здравната система, са и ниската продължителност на живот у нас, както и преждевременната смърт под 65 години.

Други негативни тенденции са увеличаване делът на пушещите и на употребяващите алкохол, както и на хората, които умират от болести на кръвообръщението.

Положителните тенденции са, че не се увеличава делът на болните от туберкулоза, ХИВ и СПИН, че смъртността сред новородените и майките, която като цяло е по-висока от тези в другите страни от ЕС, намалява.

Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България, каза, че е неприемливо хората да бъдат бедни вследствие на лошо здраве. Той подчерта, че е наложително да се обърне внимание на високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите. /faktor.bg