close
България

Сигнали за купуване на гласове в Сливен

20161113113033-1

Сигнали за купуване на гласове се проверяват от полицията в Сливен. Изборният ден в града започна нормално.

Екипът ни се свърза с участник в схема за контролиран вот. Той разказа пред камерата ни, че пари за гласуване са давани и на първи тур,и сега.

Мъжът, пожелал анонимност, години наред купувал гласове за различни партии. Твърди, че се оттеглил, защото животът му бил застрашен. Работното му място е ромският квартал „Надежда“, където живеят над 20 хил. души. Той посочва, че на тези избори гласът върви от 5 до 30 лв.

„В денят на изборите се записваха на тетрадка, а на следващия ден лицето, което ги записваше им даваше обещаните пари. Те си имат подекип. Подекипът стои, обяснява за кои хора е дал пари и другите седят в Шесто основно и броят кой гласува.”

На първия тур е било същото.

Днес в „Надежда“ не крият, че чакат пари. „Ако дадат, ще гласува, ако не-няма. Не мога да дам гласа си след като не ми плащат.“

„Парите, българите са виновни, че ги дават тези пари, те ги свикнаха така. Излиза това нещо не от нас,а от вас излиза“, разказва той.

Шест сигнала за купуване на гласове са подадени от полицията към прокуратурата в Сливен на първи тур. Задържани няма. /bTV