close
България

Символът на Сливен – Старият бряст, е поразен от опасно заболяване

stariq brqst

Старият бряст, символ на Сливен и Дърво на Европа, е поразен от трахиомикоза, съобщи пред журналисти Рашид Рашид, представител на фирмата, която се грижи за дървото от 2014 година, цитиран от БТА. Брястът е бил заразен есента с така наречената „холандска болест“ – смъртоносна инфекция, въпреки поставената му поливалентна ваксина.

От дървото са взети проби, които ще установят щама на заболяването. Ако се окаже, че Брястът е болен от по -леката – хронична гъбична инфекция, той има шанс да оцелее. Острата форма е летална за този дървесен вид. Резултатите от микроскопското изследване ще бъдат готови следващата седмица.

В случай на остра форма се очаква до два-три месеца дървото да изсъхне окончателно. Арбористът /специалист по грижи за дърветата в градска среда/ Димитър Захариев поясни, че за Стария бряст е направено всичко, което е трябвало да бъде направено. Ескпертът счита, че дървото е започнало да умира в момента, когато стареенето и гниенето са нанесли големи поражения върху ствола.

Засега Старият бряст ще бъде обезопасен, ще бъдат поставени и табели, информиращи за неговото състояние.

Днес на нарочна среща в Сливен бяха обсъдени състоянието на Стария бряст и мерките, които могат да се предприемат да опазването на дървото.

В случай, че Старият бряст загине, от Фондация „Стария бряст“ са готови да предоставят финадка, отгледана от семе на дървото, която да го наследи.