close
LifeStyle

Симптоми на прегряване, опасни за живота

simptomi-pregrqvane-kuche

Прегряването на организма е опасно състояние, което може да доведе до животозастрашаващи ситуации, ако не бъде овладяно. В горещите месеци и при дехидратация, както и усилени упражнения в жегата, тялото ни е изложено на риск от прегряване.

При прегряване се покачва вътрешната телесна температура. Често състоянието е съпроводено с понижени нива на необходимите течности в тялото. По този начин сърцето сериозно се затруднява да осигури нужното количество кръв до всички органи. То започва да работи усилено, което го поставя в опасна животозастрашаваща ситуация.Кои са симптомите на прегряване на организма?

Световъртеж
Един от първите симптоми на прегряване са замайването и световъртежът. Започва усещане за стягане във врата и шията, тъй като деликатните нервни окончания прегряват. Следва главоболие, объркване, замъгляване на съзнанието.

Обилно изпотяване
Тялото се опитва да отговори на прегряването с обилно изпотяване в стремежа си да охлади опасно високите нива на вътрешната температура и да запази органите. Това предизвиква допълнителна дехидратация, опасна за здравето.

Обрив
Обривите от прегряване са характерни за малки деца, бебета и възрастни с хронични заболявания. Може да се появи и при млади хора, движещи се активно или трениращи, но облечени с прилепнали дрехи, стягащи кожата твърде много.

Мускулни спазми
Изтощението в жегата, предизвикано от физическа активност, възпрепятства провеждането на електрически сигнали от нервите към мускулите. Нивата на електролити спадат, което предизвиква спазми. /az-jenata.bg