close
България

Синоптиците от НИМХ излизат на протест

protest-nimh-ban

Синоптиците ще излязат на предупредителен митинг протест на 21 юни от 9 до 10:30 ч., предаде bTV.

Метеоролозите заявяват, че „ще протестират срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни“.

От НИМХ-БАН искат „заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН“.

Те настояват също ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените от държавата средства за 2018 г. и в срок до 2 юли 2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН, се посочва в обръщението.

От НИМХ-БАН се обръщат и към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

„Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство, заявяват от НИМХ-БАН.

Синоптиците информират, че ако до 9 юли 2018 г. не бъдат изпълнени исканията им, НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на България поради изчерпване на предоставените средства.

Ще изпълняваме само дейността си свързана с научни изследвания, заявяват те.