close
България

Сириец, експулсиран от ДАНС, хванат отново в България

delo-syd

Сириец, експулсиран от България със заповед на председателя на ДАНС, е влязъл отново нелегално в страната ни, но е заловен. Това става ясно от протокол на Бургаския районен съд, установи проверка на „Дарик“- Бургас. Задържаният е Халдон Даик от Алепо, а според непотвърдени към момента данни, името му фигурира в списък на 29 лица, съпричастни към дейността на терористични организации, за които през 2015 г. Държавна агенция „Национална сигурност“ е наложила принудителна мярка „експулсиране“ и забрана за влизане в страната ни.

Чужденецът е изведен от България със заповед от 21 януари 2015 г. Но на 14 март т.г. обаче отново се е върнал. Не е минал през официалните граници, предполага се, че е проникнал заедно с група мигранти. Случаят не е отразен в официалните хроники на МВР. Срещу него е повдигнато обвинение за незаконно пребиваване в страната, а на 1 октомври т.г.

Районният съд в Бургас му наложи ефективна присъда от 6 месеца лишаване от свобода, които той ще изтърпи в местния затвор. По непотвърдена информация, името му се свързва с разбития на 1 юли 2015 г. канал за трафик на мигранти от Близкия изток към България и Западна Европа. По време на операцията той е бил в Турция, но когато влязъл в България е бил арестуван и върнат обратно в Сирия. Впоследствие пак се е върнал в страната ни.