close
България

Скоростта на вятъра в Сливен достига над 120 км/ч

vqtyr

По данни на Хидро-метеорологичната обсерватория при БАН, вятърът в Сливен е на пориви и скоростта му достига над 120 км/ч, съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в общинска администрация. От полунощ при оперативния дежурен на Общината са получени множество сигнали за висящи улуци, откъртени ламарини, нарушени билбордове, счупени клони, разхвърлени твърди битови отпадъци, преместени контейнери за смет, счупени прозорци, повредени врати и др.

„Екипите на дружествата, със сключени договори с Община Сливен, и аварийни групи на общинска администрация работят по поддържането на общинската пътна мрежа, улиците в града и чистотата. Комуникацията с тях за обмен на информация и предприемане на мерки е постоянна. Екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ също работят по отстраняване на последиците от ураганния вятър“, информира  инж. Кънева.

Общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия. Има частични заледявания, които се обработват. В планинската част снежната покривка е около 15 см и на места са се образували снегонавявания. Пътят през м. Селището към вр. Българка има заледени участъци, които се обработват, но не бива да се предприемат рискови пътувания.

В резултат на силния вятър, без ток е село Раково. Частично скъсани проводници има в село Струпец. Екипите на електроснабдителното дружество работят за отстраняване на проблемите.

„Задължително трябва да се съобразим  с обстановката и ако е възможно да не се предприемат пътувания. За Сливен вятърът е характерен, но такава скорост през последните години не е имало“, каза още инж. Кънева.