close
България

Скулптурна фигура „Опознай себе си“ бе открита в центъра на Ямбол

opoznai sebe si

Скулптурата „Опознай себе си“ бе открита в петък, 15 март в центъра на Ямбол. Пластичната фигура е разположена в обновените паркови площи между Безистена и библиотеката. Това е първата пластика, поставена в централната част на града от много години насам.“ Скулптурата прекрасно допълва обновените централни зони и вярвам, че ще радва всички жители и гости на Ямбол“, обяви по време на откриването кметът Георги Славов.

Пластиката „Опознай себе си“ е дело на скулптора Красимир Трендафилов, който е с ямболски корен. Експонирането в открита среда на произведението на изкуството е по инициатива на Фондация „Мостове над Тунджа“ и Сдружение „Кабиле“, и се реализира със съдействието на община Ямбол.

Фигурата е дълбоко символична, сподели по време на церемонията председателят на Фондация „Мостове над Тунджа“ д-р Георги Ъков. По думите му „Опознай себе си” води до дълбокото себепознание, от което всеки има нужда, защото само познавайки себе си човек достига и до душите на другите. Символите на скулптурата ни правят по-добри хора, изтъкна още д-р Ъков и поясни – прегръдката обединява и ни прави човечни да обичаме всички близки около нас, а акациевата клонка над сърцето е част от обвързването на човека с природата и с необходимостта да се слеем с нея. Председателят на Сдружение „Кабиле“ Недялко Христов допълни, че пътят на опознаването на самия себе е самотен, и изрази удовлетворение, че заедно са успели да реализират идеята, защото това е добър пример как общността заедно с хората на изкуството могат да сътворят красивото и да го покажат.

Водещ на церемонията бе поетът и издател Иван Гранитски, на събитието присъстваха официални лица, представители на бизнеса, общественици и много граждани.