close
България

Сладоледът с фипронил може и да бъде пуснат в продажба

sladoled

Тези 12,5 тона сладолед, за производството, за който е използван яйчен прах с фипронил, може и да бъдат пуснати в продажба, ако се докаже, че количеството фипронил в него е под 0,005. Това стана ясно от думите на д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните, който беше гост в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“.

„Има регламент от 2014 година, според който ако в готов продукт или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладоледа трябва за собствена сметка да направи анализ на този готов продукт и ако резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като все още нямаме този резултат, стоката стои под възбрана“, съобщи д-р Камен Николов.

„В Европа няма нито един случай на пострадали потребители. Световната здравна организация определя този инсектицид като умерено токсичен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност”,съобщи той и подчерта:  „Нисък е рискът за потребителите”.