close
България

Следствените отдели на 6 окръжни прокуратури получиха мобилни центрове за разследване

4453

Следствените отдели в окръжните в ОП-Бургас, ОП-Варна, ОП-Велико Търново, ОП-Пловдив, ОП-София и Софийска градска прокуратура получиха мобилни центрове за разследване, базирани на автомобили с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4).

Мобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

Припомняме, че на 25.11.2015 г., в сградата на Националната следствена служба (НСлС), беше официално открит Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ). На откриването директорът на НСлС г-н Евгени Диков представи възможностите, които дава криминалистичната техника, придобита със средства по съвместен българо – швейцарски проект. Тогава НСлС оборудва първите два мобилни центъра за разследване – микробус и автомобил с повишена проходимост.

Главния прокурор Сотир Цацаров нееднократно изтъква необходимостта от снабдяването с подобни мобилни центрове за разследване на всички апелативни райони. Целта е осигуряване на самостоятелен капацитет за разследване на органите на прокуратурата. В изпълнение на тази цел сега на територията на страната ще действат нови 6 мобилни центрове за разследване. Те са закупени със средства на прокуратурата, след проведена обществена поръчка и ще се ползват при посещение на местопроизшествия от дежурните следователи, в постоянна 24-часова готовност.

За периода, в който НСлС разполага с двата мобилни центъра наличието им е спомогнало при разследването на следните придобили по широка обществена популярност случаи:
1. На 21.01.2016 в МБАЛ – Враца е извършен оглед на труп (реаутопсия). На място отиват двата мобилни центъра, заедно със съдебни медици от УМБАЛСМ „Пирогов“ и ВМА и експерт-криминалист НСлС;
2. На 07.03.2016 е извършен допълнителен оглед в посолство на Палестина, по повод смъртта на палестински гражданин;
3. На 19.05.2016 и 20.05.2016 г. е извършен оглед на паднал хеликоптер в района на с. Гюльовца, обл. Бургас;
4. На 28.06.2016 е извършен оглед на труп на простреляно лице от полицейски служител при въоръжен грабеж (гр. София, жк „Разсадника“);
5. На 05.09.2016 е извършен оглед на паднал самолет в района на Долна Баня;
6. На 09.09.2016 е извършен оглед на паднал хеликоптер, около град Кърджали, с. Черна скала;
7. На 17.09.2016 е извършен оглед край град Казанлък на паднал мотопланер;
8. На 10.12.2016 след тежката ЖП катастрофа и двата мобилни центъра отиват на местопроизшествието в с. Хитрино;

Мобилните центрове са взели участие и в проведеното пълномащабно национално учение за противодействие на тероризма, състояло се на 22 и 23 март 2016 г. в гр.София.

Невъзможността за извършване на начален оглед на територията на местопроизшествието в района на гара Хитрино наложи използването на дрон, принадлежащ на Българската армия. С оглед повишаване ефективността на работа при разследванията на тежки престъпления на територията на цялата страна, Национална следствена служба (НСлС) вече разполага със собствена своя такава летяща платформа, оборудвана с камера.

В края на 2016 г., за нуждите на разследването е закупена летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките – София. Всички служители от отдел „Криминалистически“ в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея. Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

През 2017 г. ръководството на прокуратурата планира придобиването на модерна криминалистична техника и автомобили за нуждите на този отдел в НСлС, както и за следствените отдели в окръжните прокуратури.