close
България

Следят с видеокамери дюните в Несебър

dyuni

Видеокамери и охранители пазят дюните на Южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи. От началото на сезона защитените пясъчни дюни са под денонощно наблюдение, осигурена е и физическа охрана. Всяко нарушаване целостта на дюните ще бъде записано на лентата и ще бъде използвано като доказателство срещу нарушителите. Видеотехниката е монтирана от новия стопанин „Ауто фактор“, който е наложил пълна забрана за поставянето на плажни принадлежности върху защитените пясъчни образувания.

Екзотичните несебърски дюни  са част от концесията на ивицата и за опазването им пряка  отговорност носи наемателят на плажа. Служители на  фирмата – стопанин стриктно следят за недопускане поставянето на хавлии, преносими чадъри, масички, шезлонги, дюшеци  и др. върху пясъчните образувания. Забранено е също и навлизането с АТВ-та или други атракциони, които могат да нарушат дюните.

Съгласно наредбите и изискванията залегнали в концесионния договор, наемателят са задължава да не допуска нарушение на целостта на дюните,  негово задължение е и да ги почиства. Прекият контрол за това е възложен на РИОСВ Бургас.

От началото на сезона  служители на екоинспекцията са извършили две изненадващи проверки на Южния плаж в Несебър, при които не са констатирани никакви  нарушения. „Апелираме към всички летовници и граждани да опазват природата, да се съобразяват с наредбите на плажа с цел безпроблемното протичане на туристическия сезон“, заяви стопанинът на южната ивица в Несебър Кирил Спасов.

Предупредителни табели в района информират за забраната на поставяне на плажни принадлежности върху пясъчните дюни, както и за движение и паркиране на АТВ-та, разходки на кучета и други животни.  Забраната ще остане в сила и след активния туристически сезон, когато плажът ще остане неохраняем. Целогодишно ивицата и дюните към нея ще са под видеонаблюдение.