close
България

След смъртта на майка: Шефът на МБАЛ-Сливен не вижда грешка при раждането

d-r vasil petrov

„Професионални” – така изпълнителният директор на сливенската болница д-р Васил Петров определи действията на колегите си, израждали детето на 33-годишна родилка, която по-късно почина. Близките й винят екипа, че е нанесъл изключително тежки травми на жената, които в крайна сметка може да са отнели живота й. Медицинският одит и РЗИ продължават проверките си в лечебното заведение.

Според думите на самата родилка, върху корема й буквално е било скачано. „Ако е имало толкова грубо отношение, щеше да има травми. Скенерът показва, че няма наранявания по гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се случват около тях”, коментира д-р Петров.

Той подчерта, че няма да наказва никого, докато не бъде установена вина. Според него до фаталния белодробен отток се е стигнало заради заболяване, което не е било установено навреме.

Междувременно малката Мария вече е без мозъчен отток, но остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Д-р Таня Праматарова посочи, че това може да е резултат от раждането. След стабилизирането на бебето, то ще бъде преместено в София, където ще се правят опити за лечение и раздвижване.

Има ли стандарт на родилната грижа

Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен и навсякъде другаде у нас. Голям риск представляват опитите да се прилагат определени АГ методи в неподходящи за целта ситуации или по неправилен начин. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” две опитни акушерки – Йоана Станчева и Надежда Стаменова.

Според Станчева описваното от хиляди родилки „скачане” е т.нар метод „Кристалер”, който е като цяло отречен, а поне във Франция, Испания, Дания и Словакия е и забранен. За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации го смятат за твърде агресивен.

Именно затова и тази интервенция не се описва в историята на заболяването.

„Основният проблем е неправилното прилагане на „Кристалер”, смята Стаменова. По думите й методът може да се окаже животоспасяващ за детето, но действително Световната здравна организация вече не препоръчва прилагането на експресия върху матката.

Тя допълни, че са необходими системни усилия при подготовката на кадри, за да намалее емоционалното насилие и да се прилагат по-широко практики от XXI век в родилната грижа. /bTV