close
България

След смъртта на родилка в Сливен: Етичната комисия на БЛС се самосезира

mbal-sliven

Етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) се самосезира по случая с починалата родилка в сливенската болница, съобщи Нова телевизия.

Прокуратурата започва да разследва трагичния инцидент от утре.

Близките на жената обвиниха лекарите, че са използвали варварски методи по време на раждането, като натискане с лакти и удари. С увреждания е и бебето.Момиченцето Мария все още е в неонатология. За щастие няма опасност за живота й. В резултат на естественото раждане детето е с пареза на едната ръчичка и с оттоци и синини по главата.

Лекарите все още не могат да кажат дали ръката ще успее да се раздвижи, или ще остане така.

От болницата продължават за отказват коментар защо и как се е стигнало до трагедията с майката.

Ренета е приета в болницата в Сливен на 15 август през нощта. Бременността й протичала нормално, твърдят от  семейството й. Раждането обаче е тежко – продължава повече от шест часа. В петък родилката е преместена в реанимация, а малко по-късно съобщават на близките й, че е починала.

Ренета споделя с приятелка, че лекарите са обсъждали вариант за секцио, но не са го направили.

„По думите й, лекарите са започнали да скачат по корема й – разказва приятелката на Ренета, Надя. – Това са нейни думи. Самата тя го описа с думите: „Беше варварско!“.Каза, че имало навсякъде кръв. Лекарите се сменяли на почивки да й натискат корема.“

Родителите на Ренета ще поискат аутопсията на дъщеря им да бъде извършена от съдебен лекар извън Сливен, тъй като се опасяват, че случаят ще бъде потулен. Семейството ще съди и медицинския екип, приел раждането.