close
България

След 10 години осъдиха измамница, обещавала визи за САЩ срещу яка пачка

visa

Районният съд – Пловдив осъди Мима Стоицова на 11 месеца лишаване от свобода и я призна за виновна в това, че на неустановена дата през юни 2006 г. в жилище в Пловдив с цел да набави за себе си имотна облага е възбудила и поддържала заблуждение у В. Б., че неин познат работи в отдел „Визи” на МВнР и ще му осигурят визи за САЩ.

Измамницата е накарала жертвата си да преведе по банковата й сметка сумата от пет хиляди щатски долара и с това му причинила имотна вреда в размер на 5000 щатски долара, чиято левова равностойност е 7692, 25 лева.

През 2006 г. свидетелят В. Б. от Сливен прочел във вестник, че неизвестно лице с посочен в обявата телефонен номер осигурява визи за САЩ. Мъжът споделил информацията с двама  свои познати, един от които искал да уреди виза за приятелката си. Тримата позвънили на посочения телефонен номер. Стоицова потвърдила, че урежда визи за САЩ и ги поканила в жилището си в Пловдив. Заявила, че ще ги свърже със свой колега, който работел за американското посолство. Той щял да им осигури визи, без да се явяват на интервю срещу 5000 щатски долара.

На 30.06 2006 г. с вносна бележка от банков клон в Сливен В. Б. превел необходимите 5000 долара по сметка на Стоицова. След превода се свързал с нея. Тя предоставила телефонен номер, за който твърдяла, че е на колега, работещ за американското посолство. Мъжът и двамата му приятели се обадили и се свързали с мъж, който твърдял, че работи за външно министерство, но имал близък американски гражданин, който извършвал самите интервюта за визи. Уговорили си среща в София. В кафене в близост до МВнР тримата свидетели и приятелката на единия от тях предали задграничните си паспорти. Последвали няколко срещи, но не им били осигурени необходимите визи за САЩ. На 20.10.2006 г. измамените депозирали жалба в Районна прокуратура – Сливен.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок.  /БЛИЦ