close
България

Сливенската рекетьорска банда действала брутално и по собствени закони

brifing-mvr

10 000 лева, договори за кредити със запис на заповеди, 299 плика с имена на длъжници и банкови карти с пълномощни, 14 тетрадки с имена по дати и дължими суми са иззети при спецакцията в Сливен. Това обявиха на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, съобщават от пресцентъра на МВР.

Припомняме, че при спецоперацията е разбита банда за лихварство. Акцията е проведена съвместно от служители на ГДБОП, СДВР и Главна дирекция „Национална полиция“ под наблюдението на спецпрокуратурата.

При акцията са открити включително наркотици, маски с порези, боксове, железни палки.

Данните до момента показват, че членовете на групата се занимавали и с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и с наркотици, обясни Гешев.

При акцията са арестувани петима души и са извършени над 20 претърсвания. В резултат на това са иззети множество веществени доказателства.

Двама от обвиняемите са съдействали на органите на реда при разследването. На единия е наложена мярка „парична гаранция“, а другият е освободен след разпит пред съдия.

Съдът е оставил в ареста останалите трима. Единият от тях е ръководител на групата.

Зам.-шефът на антимафиотите Стоян Темелакиев коментира, че престъпната група е действала с изключителна бруталност. Доказателствата показвали също, че е добре и трайно структурирана. Членовете й са действали по собствени закони, контролирали са изпълнението им, налагали са и са изпълнявали наказания. Обвинението е подкрепено от множество веществени доказателства.

Темелакиев посочи, че наложените мерки доказват, че са събрани достатъчно годни доказателства.

Само в събота са разпитани 26 потърпевши от престъпната дейност на групата. В рамките на досъдебното производство предстои да бъдат установявани още жертви.

Стана ясно, че по престъпната група е работено от 2016 година. Стоян Темелакиев е категоричен, че толерантността срещу тези, които не се съобразяват със законите, действат агресивно и внушават страх и чувство за несправедливост е нулева. Той призова хората да не се притесняват да потърсят съдействие, тъй като органите на реда ще го сторят с цялата строгост на закона.

В тази връзка прокурор Иван Гешев заяви, че няма недосегаеми, които стоят над закона. Той е категоричен, че амбицията им е да продължат в тази насока, да защитят хората и да им покажат, че държавата е на мястото и си върши работата. /news.bg