close
България

Сливенско село на протест, отказва да плаща водата си

voda

Жителите на сливенското село Сотиря излязоха на протест срещу поскъпването на питейната вода. Цената, която ще трябва да плащат е 2 лева на кубик, като според протестиращите тя не отговаря на предоставяната услуга, защото заради доставянето на водата по гравитачен път високите части на селото са на воден режим.

Със 167% е увеличението на цената на водата, според изчисленията на жителите на село Сотиря. Кметът на селото Димчо Георгиев призова хората да не плащат, докато не се намери решение на проблема с цената на водата.

„Докато не оправи цената на водата, вода няма да се плаща. Никой няма да плаща вода“, заяви той.

Основният въпрос, който хората задаваха, беше защо е толкова голямо увеличението, а услугата – некачествена. „ВиК не е направило за последните 30 години абсолютно никакво подобрение, затова ние решихме – отказваме да плащаме водата“, казват те.

Управителят на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев коментира, че цената на водата се формира въз основа на Закона за водите, който прави от Сливенска област обособена територия с единна цена. Той обяви, че с парите от увеличението ще се решат проблемите с водоснадбяването на Сотиря. „Ще построим допълнителен довеждащ водопровод и помпена станция“, обеща Рашев.

Протестиращите се заканиха, че от първи декември от село Сотиря няма да бъдат плащани сметки за вода, докато не се подобри услугата или намали цената. /dnes.bg