close
България

Сливен остана на опашката за саниране в областта

sanirane

Областният център Сливен остана на опашката за безплатно саниране на жилищни блокове в сравнение с другите, по-малки общини, на територията на областта. В Нова Загора договорите бяха подписани в регионалното министерство преди дни и строителството ще започне в най-кратки срокове, напред е и миньорската община Твърдица. В Сливен обаче процедурите ще приключат едва в края на годината, след което предстои да бъде обявен избор на изпълнител за саниране на първите блокове.

„Когато встъпихме в длъжност /в края на миналата година – б.р./, заварихме процедура за избор на изпълнители за енергийно обследване и изготвяне на паспорти, по която от няколко месеца бяха събирани един куп оферти и те стояха неотворени. За съжаление, тези няколко месеца много трудно се наваксват, каквато организация и натоварване да се направят ” – заяви кметът Стефан Радев. Той допълни, че обемът на работа е голям, служителите са били натоварени през лятото, за да обработват непрекъснато информацията и за да се отстраняват пропуски веднага, ако има забележки. „От встъпването ни в длъжност няма нито ден пропуснат относно процедурите, които трябва да бъдат изпълнени” – увери кметът.

Заместникът му строителството Стефан Кондузов допълни, че документите на първите 17 блока са готови с обследването за енергийна ефективност и имат изготвени енергийни паспорти. Те вече са изпратени в Българската банка за развитие, Агенцията за енергийна ефективност и регионалното министерство. Документите на още 19 блока ще бъдат внесени на 27 септември. /trud.bg