close
България

Сливен ще отбележи 144 години от гибелта на Васил Левски

plotshad-vasil-levski-sliven

144 години от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Сливен на 19 февруари. Организатори на честването са Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“, Сдружение „Мати Болгария“, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“.

Проявите ще започнат на 17 февруари, от 10 часа, в зала „Май“ с кръгла маса на тема „Левски-познат и непознат“.
На 19 февруари от 10 часа, пред ПМГ „Добри Чинтулов“, ще се състои „Урок по родолюбие“ – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски. От 10.30 часа в квартал „Клуцохор“ ще се състои ритуал по поднасяне на цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски (ул. „Георги Икономов“)- Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода, пред релефа на Васил Левски до храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител“ и паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село“.

В 11.30 часа на 19 февруари в катедрален храм „Св. Димитър“ ще се състои панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски. В 12.30 часа на пл. „Васил Левски“ ще се проведе общоградска възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски.