close
България

Сливналията Атанас Скатов: До 2020 искам всички осемхилядници

atanas-skatov

Преди 2 години изобщо не успях да стигна до планината, за да атакувам връх Денали. Сега за 3 дни стигнах до последен лагер (5200 м). След 7 дни там успях да стигна сам до върха, което си беше опасно, защото там всички са в експедиции, разказа при завръщането си от САЩ алпиниста веган д-р Атанас Скатов.

Да го посрещнат дойдоха много негови приятели и фенове от Банско. Ски зоната е негов генерален спонсор.

Той бе категоричен, че иска да покаже на младите, че невъзможни неща няма, а сащо така, че може да изкачва върхове, без да ползва животинска храна.

„Преди атаката на Денали си взех храна само за един ден, но заради лошото време се наложи да изкарам в последен лагер 7 дни. Имах късмет, че колеги ми даваха храна, но накрая и тя свърши и последните 2 дни не бях ял нищо. Радвам се, че за 4,5 г успях да изкача континенталните първенци. Следващата ми цел е отново без животинска храна да изкача и всички осемхиляндици. Досега съм изкачил 5, а като се надявам до 2020 г да изкача и останалите. Важното е да имам финансова подкрепа. Много съм благодарен на ски зона Банско, които ми бяха генерален спонсор тази година и ми помогнаха да изкача два осемхилядника и Денали“, допълни още Скатов.

Той стана първия българин успял да изкачи всичките 7 континентални първенци. /standartnews.com